Van Radiografisch naar besturen via internet. 

Iedereen heeft het over IoT. Maar wat is het eigenlijk? En wat kun je er mee? Digital Reflex bedacht een leuke democase om onze technische IoT skills eens te testen  en de mogelijkheden van IoT zelf te ontdekken.

Voor dit project hebben we gebruik gemaakt van een Raspberry Pi. Dit is een minicomputer die je zelf volledig kunt programmeren. Op de Raspberry Pi hebben we een webserver met websocket geinstalleerd. Bij een Websocket is de verbinding tussen de webserver constant open en kan je met Low Latency (minimale vertraging) communiceren met het device. Dit zorgt dat de auto soepel te besturen is.

Speedcontroller en Raspberry Pi

Allereerst hebben we de originele besturing (PCB) verwijderd. Hierna hebben we een speedcontroller toegevoegd en de Raspberry Pi aangesloten. De Raspberry Pi communiceert met de speedcontroller en zorgt ervoor dat de motoren op een bepaald kracht kunnen draaien. De waardes die worden doorgestuurd varieren van -100 naar naar +100. Dit zorgt voor een vooruit- en achterwaatse rotatie van de wielen op bepaalde snelheid.

 

 

Besturing programmeren

De officiele besturing maakt gebruik van een motor met een potentiometer. Om de potentiometer te kunnen uitlezen hebben we een simpel printplaatje gemaakt met daarop wat extra weerstandjes. Deze stuurt de signalen van de potentiometer door naar de Raspberry Pi zodat we hierop invloed kunnen uitoefenen.

 

Gyrosensor

Door een koppeling met de Gyro sensor  kun je eenvoudig gas geven of remmen door je mobiel naar voren of achteren te kantelen. De waardes van de Gyro sensor worden doorgegeven en de snelheid wordt aangepast.

Webinterface voor besturing

Voor de besturing via telefoon is een webinterface gebouwd. Je bestuurt de auto dus rechtstreeks in je browser. De interface is eenvoudig met enkel een links en rechts besturing.

Noodstop

Eindelijk was hij klaar! En iedereen wilde even proberen. Leuk natuurlijk, totdat iemand niet goed oplette en ons prachtige autootje vol gas tegen een muur reed. Kappen er af en draadjes los. Dit wilden we natuurlijk niet nog eens meemaken. Een extra beheeromgeving met daarin ‘e’en hele grote Noodstop was de oplossing. Zodra deze noodstop wordt de verbinding tussen de bestuurder en de auto direct verbroken.